Στην χώρα μας είναι αναπτυγμένα στα δημόσια νοσοκομεία κέντρα αναφοράς χρόνιων παθήσεων είτε ως κλινικές, είτε ως τμήματα, που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες όπως οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς (ΜΤΝ), οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (κλινικές μεταμοσχεύσεων), οι αιμορροφιλικοί, οι θαλασσαιμικοί κ.α. Επίσης είναι αναπτυγμένες στον ιδιωτικό τομέα ειδικές μονάδες υγείας για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και παροχής θεραπευτικών σχημάτων, όπως είναι η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με τακτικό πρόγραμμα αιμοκάθαρσης στις ΜΤΝ και στις ΜΧΑ. Ο χρονίως πάσχοντας τόσο για την συνέχιση της θεραπείας του, όσο και για έκτακτα περιστατικά απευθύνεται αμέσως στο κέντρο παρακολούθησης του, όπου το ανθρώπινο δυναμικό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το περιστατικό με βάση τα χαρακτηριστικά του πάσχοντα.
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται στην διαβούλευση θεσπίζει τον οικογενειακό ιατρό ως τον πρώτο σταθμό στο σύστημα υγείας της χώρας και μάλιστα με δικαίωμα αποκλεισμού πρόσβασης (gate keeping) ενός πάσχοντα από τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Τονίζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ουσιαστικά έχει αποσυρθεί από την αιμοκάθαρση και πλέον το 70% των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσφατα δε κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ , μια νέα διαδικασία που θα αφορά την εισαγωγή σε συμβεβλημένες κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ. Προτείνεται η ηλεκτρονική διαδικασία έγκρισης της εισαγωγής από τον οικογενειακό γιατρό!!! για την εισαγωγή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις συμβεβλημένες κλινικές. Διαδικασία μάλιστα η οποία θα εφαρμοστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, με ενδιάμεσο στάδιο της προέγκρισης της δι﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽χρονικ!εισαγωγής από τον οικογενειακό γιατρό τον Οκτώβριο του 2017 !!!
Θεωρούμε ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις, όχι μόνο για το σύντομο χρονικό διάστημα εφαρμογής του νέου σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού (πότε θα ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες προσλήψεις, αν έχει γίνει έρευνα για την διαθεσιμότητα των αντίστοιχων ιατρικών ειδικοτήτων, πότε θα ολοκληρωθούν και οι αντίστοιχες εγγραφές όλων των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς, η ομαλή λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής του νέου συστήματος κ.α.) αλλά επιπλέον χρειάζονται διευκρινήσεις όπως:
H λειτουργία του συστήματος της έγκρισης εισαγωγής στις συμβεβλημένες κλινικές (π.χ. ΜΤΝ, ΜΧΑ) θα λειτουργεί όλο το 24ωρο; δηλ. οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι συνεχώς σε έναν υπολογιστή όλες τις ημέρες, νύκτες, αργίες του μήνα; ακόμα και στις κανονικές ή στις αναρρωτικές τους άδειες; ή θα υπάρχουν αντικαταστάτες; τότε ίσως να καταργείται και η έννοια του οικογενειακού γιατρού που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που τους παρακολουθεί....
Οι αιφνίδιες επιδεινώσεις των χρονίως πασχόντων ή οι έκτακτες και επείγουσες ιατρικές καταστάσεις όλων των πολιτών πώς θα αξιολογούνται από την ηλεκτρονική διαβούλευση με τους οικογενειακούς γιατρούς; Προφανώς η λειτουργία και ενδεχομένως η ικανοποιητική απόδοση των οικογενειακών γιατρών, που συνήθως αφορά την πρόληψη, την φροντίδα και την σωστή ενημέρωση των πολιτών χρειάζεται βάθος χρόνου…. γεγονός το οποίο στις αιφνίδιες εμφανίσεις δυσχερών ιατρικών καταστάσεων πιστεύουμε ότι δεν θα λειτουργήσει ικανοποιητικά και θα είναι σε βάρος της υγείας των πολιτών κυρίως των χρονίως πασχόντων…. Για παράδειγμα ένας αιμοκαθαρόμενος που παρουσιάζει συμπτώματα υπερκαλιαιμίας πρέπει αμέσως να μεταβεί στο κέντρο που υποβάλλεται σε τακτικό πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, προκειμένου να συνδεθεί άμεσα στο μηχάνημα αιμοκάθαρσης για την μείωση των επιπέδων καλίου στο αίμα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του.
Πιστεύουμε ότι η παραπάνω διαδικασία προτάθηκε για να περιοριστεί το Clawback (αυτόματη οικονομική επιστροφή από τους ιδιώτες παρόχους, μνημονιακή υποχρέωση των τελευταίων κυβερνήσεων) με αποτέλεσμα να πληρώνει ο πολίτης εξ ολοκλήρου από την τσέπη του την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας !!! Προφανώς κανένας από αυτούς που σχεδίασαν τον ΚΟΦΤΗ –ΤΟΙΧΟ ΔΕΝ έχει πάει σε εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων να δει από κοντά τι γίνεται!!! Σήμερα τα νοσοκομεία ακόμη στέκονται όρθια, χάρη στην υπερπροσπάθεια του λιγοστού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Η εφαρμογή του gate keeping και η απαγόρευση πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (ενδοκρινολόγους, αιματολόγους, νεφρολόγους, ορθοπεδικούς, ογκολόγους κ.α.) θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και θα έχει αποτέλεσμα την καθημερινή και ίσως έντονη διαμάχη ανάμεσα στους πολίτες και στους γιατρούς, και ίσως να παρατηρηθούν και φαινόμενα διαπλοκής... δηλ. σχεδιάζεται το μέλλον του νέου υγειονομικού συστήματος υγείας αντιγράφοντας το κακό παρελθόν...
Τέλος στην ουσία καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρικής ειδικότητας και ιατρού με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη και δυστυχώς ακόμη περισσότερο για τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τους ειδικούς γιατρούς που τους παρακολουθούν χρόνια….
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού , όπως την ορίζει το νομοσχέδιο της ΠΦΥ ή την ένταξη και των κέντρων χρονίων παθήσεων (ΚΧΠ) τόσο του δημόσιου όσου και του ιδιωτικού τομέα στην ΠΦΥ, έτσι ώστε οι χρονίως πάσχοντες να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς εμπόδια, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς (gate keeping) και καθυστερήσεις. Οι ιατροί των ΚΧΠ να αναλάβουν και ρόλο οικογενειακού ιατρού προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των πασχόντων που παρακολουθούν σε τακτικό πρόγραμμα.