top of page
  • syllogosnefropathon

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ !!!!!!.


Σύμφωνα με δημοσίευμα (http://www.efsyn.gr/arthro/analogiko-kostos-diodion-apo-2018), η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ιδιοκτήτες (τους λεγόμενους και Παραχωρησιούχους) των Εθνικών Οδών την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων και για τα ΑμεΑ.

ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ !!!!!!.

Άμεσα αντέδρασε η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία αποστέλωντας την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων κύριο Σπίρτζη.

Κύριε Υπουργέ, Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επιθυμεί με την παρούσα επιστολή της, να θέσει υπόψη σας για ακόμη μία φορά, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμων μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, κατά παράβαση των άρθρων 8,18,19 και 20 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που η χώρα μας κύρωσε με τον νόμο 4074/2012.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έχουν μειώσει στο μέγιστο τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, επισημαίνει για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί θεσμική λύση στην προβληματική έως και σήμερα εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, και μάλιστα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας με ενιαίο τρόπο και δίχως εξαιρέσεις (Νέα Οδός, Άκτιο, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Εγνατία Οδός κ.λπ.).

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε επανειλημμένες δηλώσεις για την ικανοποίηση του πάγιου αυτού αιτήματός μας, το οποίο είναι διαχρονικά αναγνωρισμένο από τον πολιτικό κόσμο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί, αλλά και χωρίς να έχει απαντηθεί καμία έγγραφη παρέμβασή μας.

Πρόσφατα σε δηλώσεις σας αναφερθήκατε στην εφαρμογή του ενιαίου αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους μέχρι το τέλος του 2018 καθώς και στην καθιέρωση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Δεδομένης - όπως προαναφέρθηκε - της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, καθώς και τον σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και τα τρένα λόγω απουσίας προσβασιμότητας των υποδομών αυτών, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007 αντίστοιχα, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου χρειάζεται να μεταβούν (π.χ. νοσοκομεία, θεραπευτήρια, εργασία, χώρους ψυχαγωγίας/ άθλησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.), αλλά και να επιστρέψουν στην κατοικία τους. Στις περιπτώσεις αυτές αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ΑΜΕΣΑ και με διάταξη νόμου να επιτρέπεται επιτέλους η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, η οποία να ισχύει για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, καθώς και η θέσπιση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων από δημόσιες αρχές για τη χρήση του ανωτέρω μέτρου και να μην χρειαστεί τα άτομα με αναπηρία να περιμένουν μέχρι το 2018.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο, λόγω του ότι θα συμπληρώσει τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία επικαλείται κατά καιρούς η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των σταθμών διοδίων των αυτοκινητοδρόμων για τη μη εφαρμογή της απαλλαγής των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα τέλη διέλευσης διοδίων.

Κύριε Υπουργέ, Αναμένουμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να παραθέσουμε πιο αναλυτικά τις απόψεις μας στο εν' λόγω ζήτημα, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΛΥΜΒΑΙΟΣ

396 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page