top of page
  • syllogosnefropathon

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στον χώρο του Νοσοκομείου με αφορμή την 1η Νοεμβρίου "Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων¨. Στο κεντρικό σαλόνι του Νοσοκομείου στήθηκε από τον Σύλλογο Νεφροπαθών ειδικό στάντ με έντυπο υλικό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών, των συγγενών και του προσωπικού του Νοσοκομείου για την Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις. Παράλληλα στον χώρο του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου σε στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωση έγιναν αναφορές για την πολύτιμη σημασία της Δωρεάς Οργάνων στην κοινωνία μας από τους:

  1. Μαρία Γιογκατζή, Γενική Διευθύντρια Γ.Ν. Παπαγεωργίου .

  2. Γεώργιο Χριστόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

  3. Μίνα Ναντανά, Προϊσταμένη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας & τοπική Συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

  4. Παρθένα Κυρικλίδου, ειδική Νεφρολόγος , Διδάκτορας Α.Π.Θ. Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

  5. Χρήστο Καραγκιόζη, Πρόεδρο Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

  6. Φώτη Αντωνίου, Συντονιστή μεταμοσχεύσεων του περιφερειακού γραφείου του ΕΟΜ.

  7. Γρηγόριο Μυσερλή, Νεφρολόγο Διευθυντή στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

  8. Βασίλειο Φανάρα, Θεολόγο Δρ Βιοηθικής.

Με την παρουσία του τίμησε, καθ' όλη την διάρκεια την εκδήλωση και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος εξέφρασε την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των Μεταμοσχεύσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, η Εκκλησία Βηματίζει δίπλα στην Δωρεά Οργάνων , την οποία θεωρεί πράξη απόλυτης ελευθερίας.

Συγκλονιστική και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μαρτυρία της κυρίας Ιωάννας Παπαδημητρίου η οποία, με ανιδιοτέλεια και μεγαλείο ψυχής, πήρε την ποιο δύσκολη απόφαση στην χειρότερη στιγμή της ζωής της, να δωρίσει τα όργανα της κόρης της χαρίζοντας ζωή σε επτά νέους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως " ενώ περίμενε ένα θαύμα για την κόρη της έγιναν τελικά επτά θαύματα σε επτά οικογένειες".

Την τεράστια αξία της Δωρεάς Οργάνων, χάρη στην οποία έζησε "ελεύθερη" για 18 χρόνια έως ότου επιστρέψει ξανά στην αιμοκάθαρση, περιέγραψε και η Αναστασία Λούβαρη η οποία εδώ και 4 χρόνια είναι στην λίστα αναμένοντας εκ νέου ένα μόσχευμα.

Συγκινητική ήταν επίσης και η περιγραφή της εμπειρίας της μεταμόσχευσης της συζύγου ενός ηπατομεταμοσχευμένου που πρόσφατα έλαβε το πολύτιμο αυτό δώρο ζωής.

Το μήνυμα της φετινής εκδήλωσης που αποτυπώθηκε και από τις συγκινητικές μαρτυρίες που ακούστηκαν σε αυτήν και περιγράφει πλήρως το νόημα της Δωρεάς Οργάνων είναι :

«ΖΗΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ»

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ - ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ

37 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page