top of page
  • syllogosnefropathon

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ ΝΕΦΡΟΙ & ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου ορίστηκε, από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο .

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται την Πέμπτη 8 Μαρτίου ταυτόχρονα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναδεικνύοντας την σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζει περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και σήμερα είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η ΧΝΝ είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, με ποσοστό κατά μέσο όρο 14% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες.

Η ΧΝΝ επίσης θεωρείται παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και αιτία μειωμένης γονιμότητας. Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ΧΝΝ αποτελεί μια πρόκληση, με υψηλά ποσοστά υπερτασικών διαταραχών και πρόωρων γεννήσεων. Για αυτό τον λόγο και καθίσταται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος της ΧΝΝ κατά την εγκυμοσύνη αλλά και η παρακολούθηση των γυναικών με ΧΝΝ όχι μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και έπειτα από την κύηση.

Η πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η Μεταμόσχευση Νεφρού. Aναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης παραμένει η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ.

Η Ελλάδα δυστυχώς όμως, όσον αφορ ά τη δωρεά οργάνων , βρίσκεται στο ναδίρ του χάρτη της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής στους νεφροπαθείς να έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια και πολλοί να μην προλαβαίνουν να γευτούν το δώρο της ζωής.

127 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page