top of page
  • syllogosnefropathon

Προγράμματα θεραπευτικής άσκησης Νεφροπαθών στην Θεσσαλονίκη


Η ΧΝN χαρακτηρίζεται από περιορισμό τόσο της κινητικότητας όσο και την λειτουργικότητας του ασθενή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των ασθενών να είναι πολύ μειωμένα και οι ασθενείς να οδηγούνται σταδιακά στην υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Σωματικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας των ασθενών.

Η άσκηση των ασθενών με ΧΝΝ, τόσο των μεταμοσχευμένων, όσο και των αιμοκαθαιρόμενων κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης και τις ημέρες μη αιμοκάθαρσης όσο και των μεταμοσχευμένων, σε οργανωμένα αθλητικά κέντρα, σε δήμους, στο σπίτι ή στην ύπαιθρο, έχει αρκετά οφέλη στην υγεία του ασθενή, τα οποία αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

  1. Διατήρηση του επιθυμητού βάρους και καλύτερη σύσταση του σώματος

  2. Αύξηση της μυικής μάζας και βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας

  3. Αύξηση των επιπέδων λειτουργικής ικανότητας και ικανότητας για καθημερινή εργασία.

  4. Αύξηση της μυϊκής δύναμης και σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών κακώσεων.

  5. Βελτίωση της ισορροπίας και μείωση των πτώσεων

  6. Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επακόλουθη μείωση της δοσολογίας των φαρμάκων

  7. Μείωση των επιπέδων των λιπιδίων

  8. Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

  9. Αύξηση της εξωστρέφειας, κοινωνικότητας και βελτίωση της ψυχολογίας

  10. Αύξηση των ενδιαφερόντων, της αυτοπεποίθηση και της συμμετοχής.

  11. Μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας

  12. Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Άσκηση κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης

Το παρεμβατικό πρόγραμμα άσκησης κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης, πρα-γματοποιείται εδώ και 20 περίπου χρόνια στην Μονάδα Τεχνητού .Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α.Χ.ΕΠ.Α. από το προσωπικό του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Α.Π.Θ. Η γύμναση γίνεται τις 2 πρώτες ώρες της συνεδρίας αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα. Σε όλη την διάρκεια της άσκησης παρακολουθείται η αιμοδυναμική κατάσταση κάθε ασθενή. Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στην ικανότητα κάθε ασθενή και τροποποιείται ανάλογα με τις δυνατότητές του. Διακρίνονται δυο βασικά μέρη:

  • Αερόβιο πρόγραμμα άσκησης με ειδικά εργοποδήλατα που προσαρμόζονται στο κρεβάτι ή στην καρέκλα κάθε ασθενή. Ο ασθενής ενώ κάνει αιμοκάθαρση παράλληλα ποδηλατεί, όσο χρόνο περισσότερο μπορεί. Η διάρκεια ποδηλάτισης κυμαίνεται από 10 έως 60 λεπτά σε κάθε συνεδρία άσκηση στο (αν υπάρχει).

  • Μέτρηση της Α.Π λίγο πριν βγει ο ασθενής από το ποδήλατο και ενόσω κάνει πετάλι.

  • 10 λεπτά ασκήσεις ενδυνάμωσης (μπάλες, λάστιχα και βάρη).

Άσκηση σε δημοτικά γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης

Για τη γύμναση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών με ΧΝΝ, καθώς και των μεταμοσχευμένων ασθενών, από το προσωπικό του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Α.Π.Θ., υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα άσκησης σε τρία δημοτικά γυμναστήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, Το περιεχόμενο των προγραμμάτων άσκησης, σχεδιάζεται σύμφωνα με τις βασικές ανάγκες και δυνατότητες των ασθενών με ΧΝΝ. Παρακάτω δίνεται πίνακας με αναλυτικές πληροφορίες, σχετικά με τον χώρο και τις ημέρες διεξαγωγής των προγραμμάτων άσκησης, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας από του συντελεστές γυμναστές. Το πρόγραμμα αυτό είναι προσωρινό, ενώ μετά τον Νοέμβριο τα τμήματα θα είναι καθημερινά.

102 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page