top of page
  • syllogosnefropathon

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΙΔΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ


Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου 2019 «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», για τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νέων Ιδιωτικών Κλινικών, τροποποιεί τις διατάξεις λειτουργίας τους και θέτει σε κίνδυνο την θεραπεία και την ζωή των νεφροπαθών. Επίσης μειώνει σημαντικά τις θέσεις των νοσηλευτών στον Ιδιωτικό Τομέα καθώς και την επιστημονική επάρκεια αυτών. Αναλυτικά :

Καταργεί την αναλογία ενός (1) νοσηλευτή ανά τρεις (3) ασθενείς όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 235/2000 στο άρθρο 11 παρ.32.4 Σύνθεση Προσωπικού. Η νέα διάταξη ορίζει έναν (1) νοσηλευτή ή εν ελλείψει βοηθό νοσηλευτή ανά πέντε (5) ασθενείς !!!!! Δηλαδή δίνει το δικαίωμα σε μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικής Κλινικής να έχει ακόμη και έναν (1) βοηθό νοσηλευτή!!! ανά πέντε (5) ασθενείς, θέτοντας την ζωή των νεφροπαθών σε άμεσο κίνδυνο .

Η αλλαγή της αναλογίας νοσηλευτών ασθενών, πέρα από το προφανές της μείωσης του αριθμού του προσωπικού στις μονάδες τεχνητού νεφρού, δυσχεραίνει την λειτουργία της Μονάδας με βάση τα πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που προκύψουν επιπλοκές κατά την διαδικασία αιμοκάθαρσης(συμβαίνουν εξαιρετικά συχνά), όπως υποτασικά ή υπογλυκαιμικά επεισόδια ή αλλεργικές αντιδράσεις ή τεχνικά προβλήματα, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να μην μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής , πολύ δε περισσότερο βοηθός νοσηλευτή, ανά πέντε ασθενείς.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας των νέων Μονάδων Νεφρού αποτελούν δώρο στις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της θεραπείας και της ζωής των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση τους και επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού των Ιδιωτικών Κλινικών όπως ίσχυε έως τώρα.

89 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page