top of page
  • syllogosnefropathon

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ



Από το 2007 ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) θέσπισε τη 1η Νοεμβρίου, ημέρα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (προστατών των μεταμοσχεύσεων), ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων και την θεραπεία επιλογής για την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που χαρίζει χρόνια ζωής και ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς. Η δωρεά οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από ένα συνάνθρωπο μας που δεν είναι πια στην ζωή. Η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η συμπαράσταση και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στο στην απώλεια του δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με τον θάνατο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς. (ΕΟΜ 2020)


Ως Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και στους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των Νοσοκομείων που συμμετέχουν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής - θανάτου» , διασφαλίζοντας και φέτος, παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, την υλοποίηση τουλάχιστον 190 μεταμοσχεύσεων.

Η Δωρεά οργάνων και οι Μεταμοσχεύσεις γεφυρώνουν την ζωή με τον θανατο!!!


32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page