top of page
syllogosnefropathon

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙ


Δυστυχώς οι μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας παραμένουν πολύ χαμηλά και είμαστε ουραγοί όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Στον αναρτημένο πίνακα φαίνεται η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη για τα έτη 2015 και 2016 που υπάρχουν ολοκληρωμένα διεθνή στοιχεία.

Ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, υποβαθμισμένο τον ΕΟΜ τόσο σε σχέση με τις υποδομές του, όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό του και σε μερικές περιπτώσεις αδιάφορο επιστημονικό προσωπικό ειδικά στις ΜΕΘ, που είναι και επιφορτισμένες με το καθήκον της επιλογής της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα ως το τέλος του Οκτώβρη του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη!!!!!!!!!!. Μόλις 3,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38.

Η εναγώνια αναμονή στην λίστα για ένα νεφρικό μόσχευμα ξεπερνά στην Ελλάδα τα 10 χρόνια!!!!!!!!!!

Στην λίστα αναμονής σήμερα βρίσκονται 1250 νεφροπαθείς!!!!!!!!!

Κύρια αιτία του μοναδικού και διαχρονικού (προ και κατά την οικονομική κρίση) φαινομένου για μια χώρα της ΕΕ πρέπει να την αναζητήσουμε ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ στην Ελλάδα και την διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας.

Επίσης μερικοί από τους βασικούς λόγους της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι και οι εξής:

α) Οι συντονιστές μεταμοσχεύσεων, προσωπικό των ΜΕΘ, σε πολλές περιπτώσεις είτε από φόρτο εργασίας, είτε από αμέλεια, αγνοούν την δωρεά οργάνων. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ως σήμερα του έργου των συντονιστών μεταμοσχεύσεων των ΜΕΘ.

β) Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ για να υποστηρίξουν τους δυνητικούς δότες.

γ) Η έλλειψη κινήτρων προς τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

δ) Η υπο-στελέχωση και υπο-χρηματοδότηση διαχρονικά του ΕΟΜ.

Φυσικά η ευθύνη ανήκει στην Ελληνική Πολιτεία που έχει υποβαθμισμένο τον ΕΟΜ τόσο σε σχέση με τις υποδομές του, όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό του. Ακόμη και σήμερα μετά από 20 σχεδόν χρόνια από την ίδρυση του ΕΟΜ δεν έχει συσταθεί η «επιτροπή δεοντολογίας» για τον έλεγχο και αξιολόγηση του παραγόμενο έργου.

ε) Στην απουσία κεντρικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε συνεργασία υπηρεσίες των Υπουργείων (π.χ. Παιδείας), με την Τ.Α. και φορείς της χώρας (π.χ. ΕΣΡ, ΕΡΤ).

ζ) Η ολοκληρωμένη κάλυψη των εξόδων του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται για την διαδικασία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης

Οι οργανώσεις των νεφροπαθών στην Ελλάδα ζητούνε την άμεση εκπόνηση ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ.

Προτείνουμε την εφαρμογή του Ισπανικού μοντέλου προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ελλάδας. Όλη η ΕΕ εκτός της Ελλάδας εφαρμόζουν παραλλαγές του Ισπανικού μοντέλου. Τρανά παραδείγματα αποτελούν η Πορτογαλία, η Κροατία και η Σλοβενία, χώρες με παρόμοια κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα που έλυσαν το ανθρωπιστικό ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Συνίσταται από:

α) την δημιουργία δικτύου ιατρών συντονιστών με την υποστήριξη διοικητικού προσωπικού, στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, επιφορτισμένοι με το σύνολο των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων ως την μεταμόσχευση. Στην χώρα μας υπολογίζουμε ότι αρκούν 50 ιατροί ειδικά καταρτισμένοι.

β) τον έλεγχο και την λογοδοσία προς τον ΕΟΜ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και στην παροχή κινήτρων προς τα νοσοκομεία

γ) Την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας.

Η επίλυση του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων έχει σημαντικό όφελος και για τα δημόσια οικονομικά, αφού αν αυξήσουμε κατά 100 τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα σε βάθος 5ετίας θα εξοικονομηθούν πάνω από 100.000.000 ευρώ.

Η έκδοση επιτέλους μετά από 6 χρόνια της κάρτας δότη από το Υπουργείο Υγείας αποτελεί θετική εξέλιξη. Καλούμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό κ. Πολάκη να προχωρήσει θαρραλέα και να θεσμοθετήσει Εθνικό σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας.

Τελικά η ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα πόσο τιμάται;;;;;;;;

108 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page