top of page
  • syllogosnefropathon

Ένας χρόνος χωρίς τον αγαπητό μας πρόεδρο Χρήστο Καραγκιόζη


Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που χάσαμε έναν φίλο , έναν συνεργάτη , μα πάνω από όλα ένα μεγάλο αγωνιστή της ζωής. Ο Χρήστος Καραγκιόζης ήταν άνθρωπος γεμάτος όρεξη για ζωή, αμείωτη διάθεση για δουλεία, κριτική σκέψη και δημιουργικό πνεύμα. Αντιμετώπιζε όλες τις δυσκολίες στη ζωή του με χαμόγελο και ακόμη και στις τελευταίες μέρες του συνέχιζε να ασχολείται με τα προβλήματα των νεφροπαθών και να μάχεται για την επίλυση τους, έστω και αν αυτό έπρεπε να το κάνει μέσα από το θάλαμο νοσηλείας του .


Ο Χρήστος υπήρξε μαχητής και ακούραστος εργάτης του αναπηρικού κινήματος , πάντα διαθέσιμος να ακούσει κάθε πρόβλημα και να παλέψει αδιάκοπα έως ότου βρει τη λύση. Καθημερινή ενασχόληση του τα προβλήματα των νεφροπαθών, ακόμη και σε μέρες αργίας το τηλέφωνο του δεν έκλεινε και ο ίδιος δεν σταματούσε να αγωνίζεται για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούσαν του νεφροπαθείς.


Υπηρέτης αξιών όπως η αλληλεγγύη, η ηθική, η δικαιοσύνη και η ισότητα, αγωνιζόταν για την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από την κοινωνία, επιδιώκοντας την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Επεδίωκε με κάθε τρόπο την συμμετοχή των νεφροπαθών στο "κοινωνικό γίγνεσθαι" , όπως συνήθιζε να λέει και για αυτό δεν δίστασε ποτέ να έρθει σε αντιπαράθεση με όσους επιδίωκαν το προσωπικό όφελος εις βάρος του συνόλου. Δεν επέτρεψε να διασπαστεί ή να επηρεαστεί η συνοχή και η ενότητα των νεφροπαθών , από κομματικά, κοινωνικά και ατομικά κριτήρια του καθενός .


Είχε κάνει σκοπό της ζωής του τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της αιμοκάθαρσης και πάλευε καθημερινά να διασφαλίσει τη καλύτερη δυνατή θεραπεία για όλους τους νεφροπαθείς και τον εκσυγχρονισμό όλων δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού και κλινικών μεταμοσχεύσεων. Αγωνίστηκε για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι νεφροπαθείς , ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι , σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και σε ποιοτικά φίλτρα αιμοκάθαρσης με σαφή κριτήρια επιλογής .


Ο Χρήστος Καραγκιόζης ήταν υπέρμαχος της δωρεάς οργάνων και είχε θέσει ως στόχο ζωής τη διάδοση της ιδέας μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την πόλη μας και είχαν απήχηση σε όλες τις ηλικίες και βαθμίδες της κοινωνίας. Χαρακτηριστική των ιδεών, που είχε ο Χρήστος , ήταν και η γνωστή τοιχογραφία στο ΑΧΕΠΑ, που υλοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία.



Είναι δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές να αποδοθεί φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο όπως ήταν ο Χρήστος Καραγκιόζης. Το σίγουρο είναι ότι θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελο του, το μαχητικό του πνεύμα και την μεγάλη προσφορά του στη κοινωνία.



Ο Χρήστος Καραγκιόζης διετέλεσε:

· Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης από το 2009 έως και το 2019 ,

· Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών από το 2011 έως το 2016

· Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Νεφροπαθών από το 2016 έως το 2019.

· Μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία από το 2012 έως και το 2019

262 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page